Käytännön toteutus

Paikallisin voimin

Projektin käytännön toteutus hoidetaan täysin paikallisesti: rahan keräys, aputarvikkeiden (aggregaatit + mahdollinen muu apu) hankinta ja avun perille vienti tehdään paikallisin voimin. Kaikki keräyksen, ostojen ja toimittamisen vaiheet raportoidaan tällä sivustolla.

Keräyksen toteutus

Ensimmäisessä kokoontumisessa sovimme, että keräyksen käytännön toteutuksesta vastaa Pihtiputaan helluntaiseurakunta. Tarkoitukseen on haettu tässä vaiheessa 2 erillistä pienkeräyslupaa. Ensimmäisessä keräyslupa oli voimassa vuoden 2022 loppuun ja toinen alkoi vuoden 2023 alussa ja kestää 3 kuukautta.

Nyt olemme hakeneet poliisihallituksesta jatkuvaa keräyslupaa. Avustustyö jatkuu yhtä kauan kuin avun tarvekin Ukrainassa.

Lahjoitukset otetaan vastaan tilisiirtoina, koska tästä ei tule erillisiä kustannuksia. Tiliotteellasi maksun saajana voi näkyä Pihtiputaan helluntaiseurakunnan rukoushuone r.y. ja rahat kanavoidaan tarkoitukseen varatulta tililtä kokonaisuudessaan avustustyöhön.

Harkinnan alla on suora maksumahdollisuus verkon välityksellä (esim. pankkitunnukset, luottokortit ja MobilePay). Suoran verkkomaksamisen haittapuoli on, että siitä tulee hieman lisäkustannuksia (1-3% / lahjoitettu summa riippuen maksutavan tarjoajasta).

Keräyksen tilitykset ja kirjanpito tapahtuu helluntaiseurakunnan kautta ja käytännön toteutuksesta on vastuussa rahastonhoitaja Hannu Kokkonen.

Kumppanit avun toimittamisessa Ukrainaan

Kun humanitaarista apua toimitetaan mihin tahansa tarvitsevaan kohteeseen vaatii tämä paikallisten toimintamallien ja kulttuurin tuntemusta. Myös luotettavat kanavat ovat keskeinen tekijä avun perillemenon varmistamiseksi sitä kipeimmin tarvitseville.

Pihtiputaan helluntaiseurakunnan tukemat lähetystyöntekijät Veikko ja Kirsi Hekkala ovat toimineet Ukrainassa n. 30 vuotta ja koko Baltian alueella n. 40 vuotta. Kirsi puhuu venäjää. Hekkalat ja heidän ukrainalaiset kontaktinsa auttavat projektin toteutuksessa Ukrainan päässä.

Yhteistyökumppanit avun luotettavasti perille saamiseksi

Taustatukijana projektissa on lähetysjärjestö Fida International.
Fida on suomalainen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, joka työskentelee lähes 50 maassa.
Fidan työ vaikuttaa noin kahden miljoonan ihmisen elämään vuosittain.
Fida tekee lähetystyötä, kehitysyhteistyötä ja humanitaarista avustusta kristilliseltä arvopohjalta.

Lue tästä lisää Fidan vuoden 2021 toiminnasta.

Toimimme paikallisesti, mutta tarvitessamme apua, Fidan laaja asiantuntemus humanitaarisen avun toimittamisessa on käytettävissämme.

Avun virallinen vastaanottaja Ukrainassa on Betania-järjestö

Ukrainassa Fidan paikallinen kumppani on Betania-järjestö, joka toimii yhteistyössä viranomaisten ja seurakuntien kanssa ja vie apua kaikkialle Ukrainaan, erityisesti pahimmille kriisialueille (blogikirjoitus Betania-järjestön avustustyöstä Ukrainassa).

Kun humanitaarista apua viedään Ukrainaan, vaaditaan tullissa tositteet, jotka osoittavat, että avulla on Ukrainassa virallinen vastaanottaja. Pihtiputaan avustushankkeessa virallinen vastaanottaja on Betania-järjestö (blogikirjoitukseni Betania-järjestön avustustyöstä Ukrainassa)