YHTEISHENGELLÄ
APUA UKRAINAAN

Avun viennin kanavat ja taustajärjestöt

Avunviennissä tarvitaan kumppaneita ja yhteistyötä

Miksi paikallinenkin projekti tarvitsee kumppaneita?

Paikalliset avustustyötä tekevät järjestöt tietävät parhaiten, missä avuntarve on suurin. Järjestöt toimivat yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa.

Toimitettavalla avulla on aina oltava Ukrainassa vastaanottaja (asiakirja esitetään tullissa) .

Paikallinen taustatukemme Suomessa on Fida International. Yksi Fidan paikallisista kumppaneista Ukrainassa on Betania -järjestö.

Kampanjassa voimme hyödyntää Fidan kanavia, mutta hallinta on kokonaan meillä paikallisesti. Fida auttaa ja tukee tarvittaessa.

Mikä Fida on?

Fida on suomalainen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, joka työskentelee lähes 50 maassa tuoden toivoa ja tulevaisuutta kaikista köyhimmille ihmisille. Fida tekee lähetystyötä, kehitysyhteistyötä ja humanitaarista avustusta kristilliseltä arvopohjalta. 

Fida on toimittanut erilaista apua ukrainalaisille sodan aikana jo n. 900 000€ edestä.

Fida Pihtiputaan Ukraina-avustusprojektissa

  • Fida on joustava kumppani (toimimme paikallisesti ja itsenäisesti, mutta tarvittaessa voimme hyödyntää Fidan asiantuntemusta ja kanavia)
  • Fida neuvoo, avustaa ja osallistuu, jos tarvitsemme apua. Voimme hyödyntää Fidan asiantuntemusta, suhteita ja kanavia halutessamme.
  • Veikko ja Kirsi Hekkala ovat Fidan lähettejä ja ovat tehneet kymmeniä vuosia avustustyötä Ukrainassa ja sen lähimaissa (tuntevat ihmisiä, alueen ja kulttuurin). Kirsi puhuu Venäjää, joka on iso apu meille (Betania-järjestön kontakteissa pärjäämme englannin kielellä). Pihtiputaan helluntaiseurakunta tukee Hekkaloiden avustustyötä Ukrainassa.
  • Voimme toimia tiiminä täysin paikallisesti ja itsenäisesti, mutta Fida auttaa, jos tarvitsemme apua.
  • Jos projekti kasvaisi, voisimme hyödyntää halutessamme Fidan olemassa olevia joustavia kuljetuskanavia.

Betania-järjestö

Betania-järjestö (Vifania) on kristillinen hyväntekeväisyysjärjestö, jolla on toimintakeskus ja hotelli Polyanan kaupungissa, Karpaattien läänissä, sekä keskusvarasto Kiovassa. Raicinisin sisarukset, neljä veljeä ja yksi sisko, jotka vetävät toimintaa, ovat sodan alkamisen jälkeen keskittyneet  vain auttamaan Ukrainaa.

Keskuksesta lähtee vapautetuille alueille jatkuvasti avustusautoja. esim.Hersoniin, Donetskin alueelle, Harkovaan, Sumskajan lääniin. He tekevät yhteistyötä viranomaisten ja seurakuntien kanssa.

Raichinit ovat tunnettuja ja heillä on hyvät yhteydet ympäri Ukrainaa. Oikeat kontaktit ovat kaiken avun perille menon edellytys.

Polyanan keskuksessa on erilaisia kuntouttamisleirejä vammaisille ja lapsille ja nuorille.  Lisäksi he ottavat vastaan pakolaisia. Hotelli on tällä hetkellä täynnä pakolaisia.

Betania toimittamassa apua rajäytetyn sillan kautta