YHTEISHENGELLÄ
APUA UKRAINAAN

Ajankohtaista Ukrainan avustustyöstä

Mikä saa viemään apua oman hengen uhallakin Ukrainaan?

Olemme avustusmatkoillamme kokeneet ilmahälytyksiä, kuulleet pommien räjähdyksiä, nähneet dronen räjähtävän taivaalla ja maassa savuavan alasammutun dronen, olemme olleet rekkajonossa kuumeessa ja mahataudissa, valvoneet öitä ja kohdanneet matkoilla monia muitakin vastoinkäymisiä. Nyt Ukrainan ja jopa EU-valtioiden rajoilla on mielenosoituksia, jotka lähes estävät avunviennin Ukrainaan. Eikö olisi helpompaa pysyä kotona ja sulkea silmät koko Ukrainan sodalta? Olemme kaikki saaneet mediasta huomata, että tällainen asenne on jo levinnyt laajalle monien Ukrainaa tukeneiden keskuudessa.

Olemme saaneet tutustua matkoillamme lapsiin, jotka ovat menettäneet isiä, veljiä ja pappoja. Olemme lohduttaneet itkeviä äitejä, jotka ovat menettäneet lapsensa tai miehensä sodassa.

Juuri nyt, kun monet ovat luovuttamassa Ukrainaa Venäjän terrorin alle, tarvitaan eniten uskollisia Ukrainan tukijoita.

Olen usein ajatellut, että haluaisin viedä apua paljon enemmän kuin mihin on ollut mahdollisuus. Tarvetta Ukrainassa olisi monille arvokkaille tarvikkeille kuten hyville akku- ja muille työkaluille, generaattoreille, sammuttimille ja monille muille tarvikkeille. Keräysvaroilla emme voi suoraan avustaa armeijaa, mutta lahjoitettua tavara-apua voimme antaa myös armeijalle.

Olemme vieneet sairaalatarvikkeita, vaatteita, paareja, ruokaa ja monenlaista muuta hyödykettä.

Vaatetta on tullut meille nyt paljon ja kysyin Ukrainan kumppaniltamme epävarmana ”Meille on tullut iso vaatelahjoitus, otanko ne vastaan?”. Ystävämme Ljubov vastasi: ”Tarvitsemme kaikkea ja olemme teille kiitollisia kaikesta avusta!”.  Luin rivien välistä koskettavan viestin ”Älkää tekin väistykö rinnaltamme, olemme kiitollisia kaikesta avusta!”. Apuakin tärkeämpää ukrainalaisille on, että heitä ei jätetä yksin. Yksi rikkaus ja lahja avustustuyössä ovatkin olleet ystävyyssuhteet, jotka ovat syntyneet ukrainalaisten kanssa. Tämä syntynyt tunneside on suurimpia kannustimia työssämme.

NYT EI OLE LUOVUTTAMISEN AIKA. NYT AVUNTARVE ON SUURIMMILLAAN!

juttu jatkuu alla..

 

Kokemuksia maaliskuun 2024 matkalta

Teimme kuudennen avustusmatkamme Retkiheikin ja Fida Internationalin sponsoroimana.  Fida osallistui matkakuluihimme 2500€:lla, jolla saimme katettua suurimman osan matkan kuluista.  Retkiheikki lahjoitti käyttöömme ammattikuskin ja kuorma-auton.

Lähdimme Pihtiputaalta matkaan 10.3.

Menomatkalla haimme kuormaan täydennystä Padasjoen ystäviltämme. Rouvilat ja Maneliukset ovat keränneet erinomaista avustustavaraa Ukrainaan vietäväksi.

Padasjoelta suuntasimme Lauttasaaren, josta haimme Lauttasaaren K-Supermarketin lahjoittamia hernerokkapurkkeja vietäväksi Ukrainaan.

Viimeinen etappimme ennen laivaa Tallinnaan oli Delipap Oy, josta haimme vaippoja, jotka yritys lahjoitti Ukrainaan. Kaikkiaan Delipap lahjoitti 25 eurolavallista lasten vaippoja (n. 4000kg).

Rajatilanne toivoton

Tiesimme lähtiessämme, että tilanne Ukrainan rajoilla on mielenilmausten vuoksi vaikea. Siksi teimme Ukrainan kumppanimme kanssa varasuunnitelman. He järjestivät varastotilan Slovakiasta ja tavarat viedään tarvittaessa pienemmillä autoilla rajan yli vähitellen (pakettiautoilla).

Riski toteutui ja avustusmatkan pituudeksi olisi tullut mahdollisesti jopa kuukausi, jos olisimme menneet kuorma-autolla Ukrainaan. Olemme Vesan kanssa molemmat yrittäjiä ja tämä olisi ollut meille  kyseisenä ajankohtana mahdotonta. Siispä päädyime jättämään kuorman välivarastoon Ukrainan ja Slovakian rajalle.

Kuorma-autolla joutuu menemään jonon hännille, mutta pakettiautolla voi ajaa suoraan jonon ohitse. Odotusaika on yleensä maksimissaan muutamia tunteja.

Tapasimme Slovakiassa Hekkalat, jotka ottivat kyytiinsä ensimmäisen kuorman. Osa kuormasta oli menossa Hekkaloiden työalueelle ja osa Betanian kautta Itä-Ukrainaan. Kirjoittamispäivänä on viety jo yhteensä 4 pakettiautollista tavaraa Ukrainan puolelle.

Retkiheikki on nyt hankkinut myös isokokoisen Mersu Sprintteri – pakettiauton ja on mahdollista, että jatkossa menemme Ukrainaan 2:lla autolla. Kuorma-autolla ja pakettiautolla, jolla kuskaamme tavarat Ukrainan puolelle useammassa osassa. Tarkoitus on hankkia myös suuri peräkärry, joka mahdollistaisi suuremman tavaramäärän viennin kerralla rajan ylitse.

juttu jatkuu alla..

 

Tuotteita Ukrainasta

Haluamme tukea Ukrainaa myös ostamalla Ukrainasta tuotteita ja näin tukea heitä vaikeassa tilanteessa. 

Vesa on hankkinut punottuja pajukoreja ja näin voinut tarjota töitä Ukrainan vähäosaisimmille ihmisille, romaneille. Iso kori 25€, keskikoinen 20€ ja pieni 15€.

Olemme myös painattaneet Ukrainassa huppareita ja T-paitoja, joita voi ostaa Pihtiputaalla Jarkolta (040 684 0496) tai Marjutilta Viitasaarelta (kysy Jarkolta). Hupparit ja paidat on sponsoroinut Kotisivutaivas Oy. Kaikki tuotto menee lyhentymättömänä Ukrainan hyväksi.

Hinnat: Huppari 50€, pitkähihainen paita 40€, lyhythihainen paita 30€.

juttu jatkuu alla..

 

Talkoita varastolla

Olemme pakanneet varastolla tavaroita talkoilla ja mukana on ollut joka kerta tarpeeksi porukkaa.

Ukrainalaiset talkoissa

Erityinen ilon aihe on ollut Pihtiputaan ukrainalaisten mukaan tulo talkoisiin. Tästä on iso apu, kun Aljona ja muut voivat tehdä tarralaput suoraan käsin.

Myös tulkki Anna ja muita henkilöitä on ollut kiitettävästi talkoissa mukana.

Talkoista ilmoittaminen

Pyrimme ilmoittamaan talkoista WhatsApp ryhmissämme ja sosiaalisessa mediassa. Jos haluat liittyä mukaan Ukrainan apu WhatsApp ryhmään niin ilmoittele Jarkolle puhelinnumerosi niin lisätään sinutkin.

Perustamme tarvittaessa tiedottamista varten myös tekstiviestiryhmän. Ilmoittele Jarkolle, jos haluat talkoista tiedon tekstiviestillä. (Jarkko 040 684 0496).

Myymme Ukrainassa painettuja huppareita ja T-paitoja Ukrainan hyväksi.

Kotisivutaivas Oy tukee Ukraina-työtä ostamalla Ukrainasta siellä painettuja Ukraina- tukituotteita. Tuomme paidat Suomeen seuraavavassa paluukuormassa. Tuemme Ukrainaa tilaamalla tuotteet sieltä ja kaikki tuotot menevät lyhentämättöminä Ukrainan hyväksi.
Huppari maksaa 50€ ja T-paita 30€. Ennakkotilauksia voi tehdä oheisen lomakkeen kautta. Kuvia paidoista ja huppareista on alla.

Tilattavat tuotteet